SPECIALISTA NA EXOTIKU A EUROVÍKENDY

 

 

18. - 19. TÝDEN

bliny (rusko)

Ingredience:

1 velké vejce

125 ml mléka + 1 lžíce navíc

špetka soli

3–4 vrchovaté lžíce hladké mouky

60 g másla

Na náplň:

70 g sýra cottage (lze nahradit tvarohem)

100 g měkkého tvarohu

1 vejce

1 lžíce krupicového cukru

½ sáčku vanilinového cukru

kůra z ½ citronu

Na borůvkovou omáčku:

100 g borůvek (čerstvých nebo mražených)

2 lžíce krupicového cukru

šťáva z ½ citronu

K podávání:

1 vrchovatá lžíce moučkového cukru

½ lžičky skořice

100 g kysané smetany

Postup:

Nejprve si připravte bliny: ušlehejte vejce s mlékem, třemi lžícemi vody a solí. Po lžících přidávejte mouku a pokaždé důkladně promíchejte. Těsto by mělo mít konzistenci kysané smetany. Přelijte ho přes síto, aby v něm nezůstaly žmolky, a nechte půl hodiny stát. Mezitím rozpusťte máslo a nechte ho vychladnout. Když je těsto odpočinuté, vmíchejte do něj lžíci rozpuštěného másla.

Zahřejte menší těžkou nepřilnavou pánev a lehce ji potřete máslem. Vlijte tolik těsta, aby vznikla placka s průměrem asi 15 cm, a opékejte ji jen po jedné straně, dokud se okraje nezačnou kroutit. Dejte ji na talíř opečenou stranou nahoru a zakryjte utěrkou. Pokračujte, dokud těsto nespotřebujete.

Předehřejte troubu na 220 °C. Rozpuštěným máslem vymažte nádobu, ve které budete bliny péct (malý pekáč, asi jako na lasagne). Smíchejte všechny přísady na náplň. Na neopečenou stranu každé bliny dejte lžíci náplně, okraje přehněte do obdélníku a přesuňte do pekáčku.

Bliny potřete zbylým máslem a zapékejte 20–30 minut, aby byly nadýchané a zlatavé. Zatím připravte borůvkovou omáčku: v kastrolu smíchejte borůvky s cukrem a citronovou šťávou a na středním plameni přiveďte k varu. Vařte tři minuty.

Vyndejte bliny z trouby. Na talíři je posypte moučkovým cukrem a skořicí, polijte smetanou a borůvkovou omáčkou.


16. - 17. TÝDEN

jarní závitky (vietnam)

Ingredience:

1 balení rýžového papíru

1 balíček skleněných nudlí

hlávku zeleného salátu

2 menší skleníkové okurky

2 větší karotky

1 balení sójových klíčků

1 velkou kedlubnu nebo 2 malé

1 svazek jarní cibulky

1 karambolu (nemusí být)

asi pěticentimetrový kousek čerstvého  zázvoru

svazek čerstvého koriandru   nebo hladkolisté petržele

500 g hovězí svíčkové, vepřové panenky nebo kuřecích prsíček

sůl na ochucení

1 lžičku glutasolu na dochucení masa

1 lžičku cukru a 1 lžičku octa na dochucení omáčky

na omáčku:

4–5 lžic vietnamské rybí omáčky

2 lžíce octa

1 a 1/2 lžíce cukru

1 hlavičku česneku

3 čerstvé feferonky

hrnek horké vody

Postup:

Nakrájejte mrkev a kedlubnu – můžete ozdobně.

Zeleninu promíchejte a jemně osolte. Skleněné nudle namočte do hrnce nebo misky s teplou vodou.

Maso (musí být prvotřídní, aby ihned změklo) nakrájejte přes vlákno na co nejtenčí plátky; Mimi je doslova odškrabává. Pak je ještě překrájejte na co nejjemnější kostičky. Stejným způsobem naložte se zázvorem. Smíchejte ho s masem a směs lehce poprašte glutasolem.

Okurku oloupejte, ale ne úplně – měly by na ní zůstat jemné proužky slupky. Potom okurku příčně překrájejte, špalíčky rozkrájejte na čtvrtky a z nich odkrajujte co nejtenčí plátky. Také karambolu nakrájejte na jemné plátky.

Cibulku očistěte, s kouskem zelené nati překrojte na čtvrtky a z těch odkrajujte nebo spíš odlupujte opět co nejjemnější plátky.

Na omáčku oloupejte stroužky česneku, silně je zmáčkněte plochou stranou nože (tím se uvolní spousta vůně) a pak je nakrájejte nebo nasekejte najemno.

Ocet smíchejte s cukrem. Posolenou mrkev s kedlubnou propláchněte a promíchejte s cukrem a octem.

Suroviny na omáčku smíchejte a přidejte k nim lžíci ozdobně nakrájené mrkve s kedlubnou.

Nudle sceďte a na minutku ponořte do vařící vody. Poté vyjměte a nechte okapat. Nakrájené maso dejte do cedníku a také je na chvilku ponořte do vařící vody, aby zhnědlo. Pokud nemáte dost velký cedník, vařte je po částech.

Všechny připravené suroviny přemístěte do různých misek, abyste měli všechno na balení závitků pěkně po ruce. Hlávku salátu rozčtvrťte a jednotlivé listy překrájejte na menší kousky. Koriandr rozdělte na větvičky, případně jenom na lístky. Připravte si ještě jednu misku s teplou vodou.

Na pracovní plochu si položte placičku rýžového papíru, kousek salátu namočte do teplé vody a použijte ho jako mašlovačku. Pracujte rychle, aby byla placka potřená stejnoměrně a nezačala se trhat – chce to trochu cviku...

Ten kousek salátu, s nímž jste placku natírali, položte doprostřed horní třetiny placky. Přidejte svazeček rýžových nudlí, trochu masa a pak všechny další suroviny. Pokud jsou nakrájeny dostatečně jemně, vznikne úhledná hromádka, která se dá do placky pevně zavinout – asi jako palačinka. Okraje rolky zahrňte dospodu.

Pikantní omáčku, do které budete závitky namáčet, rozdělte do mističek. Závitky podávejte okamžitě, spolu s omáčkou.


14. - 15. TÝDEN

samosa (indie)

Ingredience:

Suroviny – těsto: 280g mouky (z toho asi 2/3 hladké pšeničné, 1/3 cizrnové – nemusí být, ale samosy jsou lepší), 100 ml teplé vody, 2 lžíce oleje, sůl

Suroviny – zeleninové samosy: cibule, brambory, mrkev, hrášek

Suroviny – kuřecí samosy: cibule, kuřecí maso

Koření: kari, garam masala nebo římský kmín, chilli

Postup:

Samosa je pečený nebo smažený knedlíček, který si můžeme naplnit jakoukoli náplní, například zeleninovou nebo kuřecí. Ale jsou i jehněčí samosy.

Smícháme suroviny na těsto tak, aby se nelepilo na prsty, v případě potřeby přidáme mouku nebo vodu. Těsto necháme půl hodiny uležet.

Na směs do zeleninových samos osmažíme nakrájenou cibuli. Uvaříme mrkev a brambory a nakrájené na kostičky přihodíme k osmažené cibuli. Přisypeme hrášek (rozmražený nebo z konzervy). Přilijeme cibulové pyré a přisypeme kari, garam masalu a chilli.

Na směs do masových samos osmažíme cibuli a kuřecí maso nakrájené na malé kostičky. Přilijeme cibulové pyré a přisypeme kari, garam masalu a chilli.

Uleželé těsto na samosy rozválíme na tenkou placku a rozkrájíme na části cca 15x15cm. Do prostředka těchto částí vykydneme směs a zabalíme. Položíme na pečící papír, dáme do trouby a pečeme do zlatova, což vychází asi na 20 minut při 200°C.


12. - 13. TÝDEN

Pad Thai (Thajsko/Čína)

Ingredience:

250 g sušených plochých tenčích rýžových nudlí

3 lžíce rybí omáčky (nam pla), nebo víc – podle chuti

1–2 lžíce tamarindové pasty, podle chuti

2 lžíce palmového či kokosového (nebo přírodního třtinového) cukru, nebo víc – podle chuti

4 lžíce arašídového oleje

300 g kuřecích stehenních řízků, očištěných a nakrájených na nudličky

150 g pevného tofu, nakrájeného na drobné hranolky

4–5 stroužků česneku, najemno sekaných

3 šalotky, na tenké plátky (nebo polovina cibule, nakrájená na tenká půlkolečka)

3 lžíce malých sušených krevet

3 lžíce nasekané proslazené a osolené ředkve daikon

2–3 lžičky mletých sušených chilli papriček, podle chuti

3 vejce

200 g čerstvých výhonků mungo

1 hrnek česnekové pažitky, nakrájené na delší kousky (nemusí být)

150 g nasekaných nesolených pražených arašídů

1 limetka, na tenké měsíčky

pár snítek koriandru

4 jarní cibulky, bez kořínků a se zkrácenou natí, namočené do studené vody

Postup:

Rýžové nudle namočte do studené nebo vlažné vody na tři čtvrtě až jednu hodinu, nebo aby nudle zplihly, ale stále byly pevné na dotek. Mezitím smíchejte rybí omáčku s tamarindovou pastou, lžící vody a palmovým cukrem, dobře promíchejte. Chuť a aroma upravte na požadovanou kombinaci slané, kyselé a sladké. Připravte zbývající přísady podle pokynů.

Až nudle změknou, sceďte je a odložte. Wok či velkou nepřilnavou pánev zahřejte na vysokém plameni. Přidejte dvě lžičky oleje a rychle za stálého míchání opečte maso, aby se skoro propeklo. Lehce je pokapejte další rybí omáčkou a vyjměte z woku.

Krouživým pohybem rozlijte po woku zbývající olej, s výjimkou 1 lžičky, a nechte půl minuty prohřát. Přidejte tofu, smažte minutu až dvě, nebo aby kousky zezlátly. Přidejte česnek a za stálého míchání opékejte 15 až 20 vteřin. Vhoďte plátky šalotky a opékejte dalších 15 vteřin. Pak přidejte sušené krevety, ředkev a mleté sušené chilli papričky. Zamíchejte a nechte několik sekund prohřát.

Přisypte nudle a dobře promíchejte s obsahem woku. Za stálého míchání opékejte minutu až dvě, a až většina nudlí zvláční, shrňte je k jedné straně pánve. Na vyklizenou část přilijte zbývající lžičku oleje, rozklepněte na něj vejce a lehce promíchejte. Až se vejce srazí, nakrájejte ho obracečkou na malé kousky a promíchejte s nudlemi. 

Přidejte sladkokyselou směs s tamarindem. Dobře promíchejte, aby nudle pěkně obalila. Pokud jsou nudle stále příliš pevné, pokapejte je lžící či dvěma vody a prohřejte. Ochutnejte a dochuťte rybí omáčkou či cukrem.

Až budou nudle uvařené podle vašich představ, přidejte většinu výhonků mungo a česnekové pažitky (pokud ji používáte). Posypte polovinou nasekaných arašídů a na pánev vraťte maso. Zamíchejte, a až výhonky zavadnou, dejte směs do misek nebo na talíře a obložte zbývajícími výhonky mungo a sekanými arašídy, dílky limety, lístky koriandru a cibulkami nakrájenými na nudličky. Během jídla si nudle podle chuti zakapávejte limetkovou šťávou.

NĚCO NAVÍC 

Místo kuřete můžete použít stejné množství nevařených krevet, oloupaných (ocásky ponechte), zbavených střívek a po hřbetě podélně naříznutých a rozevřených jako kniha.

Sušené krevety dodají smaženým nudlím na thajský způsob punc opravdovosti. Záleží jen na vás, zda je doplníte kuřecím masem, nebo čerstvými krevetami.

Tradiční thajský pokrm si zaslouží opravdu dobré nudle. Když ho navíc doplníte jarními závitky s houbovou náplní a limonádou ze sodovky, trochy kokosového mléka a palmového cukru, posunete ho ještě o stupínek výš

 


10. - 11. TÝDEN

Rámen (Japonsko)

Ingredience:

750 ml kuřecího vývaru
2 lžíce rostlinného oleje (nejlépe pozemnicový)
1 1/2 pórku, nakrájený
1 mrkev, nakrájená
2 cm oddenku zázvoru, oloupaného a nasekaného
2 stroužky česneku, rozmačkané
2 lžíce sójové omáčky
160 g kudrnatých nudlí "mie"
1 větší kuřecí prsíčko
6 plodnic hlívy ústřičné, vcelku
2 vajíčka, uvařená natvrdo
1 jarní cibulka, na plátky
sůl a pepř podle chuti

Postup:

Postavíme hrnec na střední plamen hořáku, přidáme olej a vsypeme nakrájený pórek. Jen krátce osmahneme, přidáme mrkev, rozdrcený česnek, zázvor a vše osmahneme za dobu asi 2 až 3 minuty. Přilijeme kuřecí vývar, sójovou omáčku a ochutíme solí a pepřem. Kapalinu uvedeme do varu a ponecháme ji vařit 15 až 20 minut. Pak vývar scedíme do jiného hrnce, který pak postavíme na plamen a vývar uvedeme k varu.


Uvaření kuřecího masa a plodnic hlívy ústřičné:
Kuřecí prsíčky vcelku ponoříme s celými plodnicemi hlívy do vařícího vývaru, jehož teplotu udržujeme na mírném plameni těsně pod bodem varu po dobu přibližně 7 min. Kdybychom vařili kuřecí maso při vyšší teplotě, bylo by nakonec suché, ale při kontrolovaném ohřevu kapaliny zůstane nadále šťavnaté. Pomocí děrované vařečky maso i houby vyjmeme a uložíme stranou.

Uvaření nudlí mie:

Nudle vložíme do teplého vývaru a zesílením plamene uvedeme do varu. Nudle vaříme jen asi 3 minuty.

Úprava kuřecího masa a vejce k podávání: Uvařená kuřecí prsíčka nakrájíme na tenké plátky; oloupaná vejce uvařená natvrdo rozpůlíme.

Podávání polévky:

Nudle vybereme a přendáme do misek (talíře na polévku) a naběračkou přelijeme vývarem. Na jednu stranu vložíme houby s polovinou vejce natvrdo, na druhou stranu úhledně poskládáme plátky kuřecího masa. Nakonec vše posypeme jarní cibulkou. Pokud je nutné přilijeme ještě trochu vývaru a neseme rychle na stůl. Dobrou chuť!


8. - 9. TÝDEN

guacamole (Mexiko)

Ingredience:

4 zralá avokáda

2 rajčata

1 cibule

3 čerstvé zelené chilli papričky

2 stroužky česneku

50 g čerstvé natě koriandru

mořská sůl a citronová šťáva podle chuti

sáček solených kukuřičných tortillových lupínků

Postup:

Avokáda rozpulte a vyjměte pecku. Oloupejte je a dejte do mísy. Rozmačkejte je vidličkou nebo šťouchadlem na brambory. 

Rajčata nakrájejte na kostičky, cibuli a česnek nadrobno, z chilli papriček odstraňte semena a nasekejte je najemno a koriandr rozsekejte nahrubo. Vše přidejte k avokádu. 

Pokapejte citronem, osolte a dobře promíchejte. Ihned podávejte s tortillovými lupínky na nabírání.


6. - 7. TÝDEN

Bruschetta (Itálie)

Ingradience:

1 středně velký bílý chléb, bageta nebo ciabatta (pečivo může být klidně i den staré)

4 větší vyzrálá rajčata

svazek čerstvé bazalky

sůl

pepř

3 stroužky česneku

olivový olej na potírání

Postup:

Pečivo nakrájejte na plátky, ty chlebové ještě přepulte a dejte nasucho opéct do trouby nebo toustovače.

Mezitím připravte rajčatovou směs. Rajčata nakrájejte na drobné kostičky, bazalku najemno nasekejte a spolu se solí a pepřem důkladně, ale zlehka promíchejte. Na závěr přidejte stroužky česneku
prolisované strojkem.

Horké chleby vyndejte z trouby, ihned je potřete olivovým olejem a bohatě nazdobte rajčatovou směsí. 


4. - 5. týden

Quiche loraine (Francie)

Ingredience:

200 g hladké mouky

100 g másla, nakrájeného  na kousky

1 vejce

1 lžičku soli


Na náplň:
2 lžíce olivového oleje

6 plátků prorostlé slaniny

5 velkých vajec

280 ml 12% smetany

150 ml mléka

140 g strouhaného sýra  typu ementál

1/4 lžičky strouhaného  muškátového oříšku sůl a pepř na dochucení

Postup:

Na těsto připravované v robotu vsypte mouku prosátou se solí do nádoby spolu s máslem a promixujte, až směs připomíná drobenku. Přidejte vejce a znovu mixujte, až se směs spojí v těsto. Při ruční výrobě zapracujte kousky másla do mouky prosáté se solí pomocí prstů nebo jídelního nože a pak vpracujte vejce. Těsto nehněťte příliš dlouho, bylo by tuhé. Kouli těsta zabalte do potravinové fólie a nechte alespoň 30 minut odpočívat v chladničce.

Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Do trouby vložte pečicí plech. Chladné těsto vyválejte na pomoučené pracovní ploše nebo válu, pomocí válečku je přeneste do formy a tlakem prstů jím formu vyložte. Pečlivě vymačkejte do zvlněných okrajů; přes povrch přejeďte válečkem, abyste zarovnali přečnívající okraje. Těsto propíchejte vidličkou, navrch položte list pečicího papíru (nemusí přesně kopírovat tvar formy) a vsypte do něj hrst suchých luštěnin (fazolí). Ty papír zatíží.

Formu položte na rozpálený pečicí plech v troubě (těsto dostane tepelný náraz a dno nebude navlhlé) a pečte 10 minut. Pak opatrně odstraňte papír s luštěninami a pečte dalších 10 minut, až je těsto jemně zlatavé.

Náplň:
Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Slaninu nakrájenou na kostičky vsypte do silnostěnné pánve a asi minutu smahněte, aby se trochu vypekla.
 

V misce prošlehejte vejce, smetanu a mléko vidličkou, přidejte sýr, muškátový oříšek, osolte a opepřete. Vsypte polovinu kostek slaniny a vlijte do předpečené těstové misky. Posypte zbylou slaninou.

Pečte 35–40 minut, až náplň zpevní, začne zlátnout a trochu nabude. Před vyjmutím z formy nechte quiche lehce vychladnout. 


2. - 3. Týden

Musaka (Řecko)

Ingredience:

1 velká cibule, najemno

1 lžíce olivového oleje

500 g mletého hovězího

2 lžíce sušeného oregana

1 lžička mleté skořice

2× 400g konzerva loupaných rajčat

1 kostka zeleninového bujonu, rozdrobená

1 lilek, nakrájený na kostky

1 velká brambora, oloupaná a nakrájená na kostky

500 g zakysané smetany nebo plnotučného jogurtu

2 vejce

100 g tvrdého sýra, jemně nastrouhaného

sůl a pepř na dochucení

Postup:

Rozpalte troubu na 160 °C. Na pánvi rozpalte olej a doměkka na něm osmažte cibuli. Přidejte maso a opečte ho dozlatova.

Masovou směs poprašte oreganem i skořicí, promíchejte a poté přilijte rajčata a jednu konzervu plnou vody. Přidejte bujonovou kostku a vše osolte a okořeňte. Přiveďte k varu, přihoďte lilek i bramboru, stáhněte oheň a zakryté duste asi dvacet minut.

Smetanu či jogurt smíchejte s vejci a dvěma třetinami sýra. Masovou směs přemístěte do zapékací mísy, přelijte ochucenou smetanou a posypte zbytkem sýra. Dejte do trouby a pečte, až povrch zpevní a zezlátne. Podávejte s křupavým pečivem.


1. Týden

Paella (Španělsko)

Ingredience:

150 ml olivového oleje

8 tygřích krevet, nevyloupaných

8–10 krevet střední velikosti, nevyloupaných

350 g kalamárů

3 větší hodně zralá rajčata

sůl, případně pepř

750 g rýže

1½–1¾ l rybího vývaru nebo vody

1 g šafránu

250 g slávek

250 ml zeleninového vývaru

Postup:

V pánvi rozehřejte olej. Pak na něm zprudka opečte krevety; trvá to asi 3 minuty z každé strany. Poté je vyjměte a zabalte do alobalu – dojdou, a zároveň je udržíte teplé. Zajímavého efektu dosáhnete, když některé krevety opečete již vyloupané, některé ještě se schránkou.

Rajčata dejte do cedníku, spařte horkou vodou a špičkou ostrého nože oloupejte; pak je nakrájejte na kostičky. Do pánve (pro čtyři osoby vám bude stačit o průměru 34 centimetrů) vložte nakrájené kalamáry a přimíchejte rajčata. Krátce osmahněte a osolte.


Přidejte rýži, krátce ji osmahněte a pak vlijte vývar nebo vodu. Rýže by měla tekutinu nasáknout a zbytek by se měl odpařit. Vařte zhruba 20 až 30 minut a v polovině přidejte šafrán, který rýži obarví dožluta. Nejprve vařte na co nejvyšším plameni, pak ho postupně snižujte.

Slávky povařte v zeleninovém vývaru, sceďte a pak i s krevetami položte nahoru na paellu. Pro slávky platí jednoduché pravidlo: pokud koupíte čerstvé, vařte jen ty zavřené, otevřené odstraňte. Vařením by se měly slávky otevřít, ty, které zůstanou zavřené, vyhoďte.

Pokud neseženete japonskou rýži, použijte italskou arborio.